Țara:Lithuania
Domeniu:Reforma sistemului sănătății

Instituţia:Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Juozas Galdikas are studii în medicină, specializare în chirurgia vasculară și o experiență de 14 ani în acest domeniu. În această perioadă a activat în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Universității din Vilnius (Lituania) și timp de doi ani a urmat studii postuniversitare la Clinica Cardiovasculară a Universității din Berna (Elveția), a primit premii pentru cercetarea în domeniul chirurgiei vasculare la New York și Berlin, a obținut gradul științific de doctor, mai târziu – doctor habilitat și titlul de profesor la Universitatea din Vilnius.

Din 1995 s-a îndreptat către politică și administrare în domeniul sănătății. A fost ales în mod direct în Parlamentul Lituaniei, devenind ministru al Sănătății (membru al celui de-al optulea Guvern al Lituaniei). În funcția de ministru a organizat pregătirea și implementarea sistemului de asigurări de sănătate obligatorii în țară.

Începând cu anul 2001, Juozas și-a început activitatea în calitate de funcționar public, devenind director adjunct și ulterior director al Agenției de Stat pentru Acreditare în Sănătate, responsabilă la nivel național de reglementarea dispozitivelor medicale, a specialiștilor în sănătate și a asistenților medicali, a centrelor de îngrijire a sănătății, audit medical, siguranța pacientului, evaluarea tehnologiei medicale, și a devenit punctul de contact național pentru drepturile pacienților și asistență medicală transfrontalieră.

În calitate de expert în domeniul sănătății, din 2003 a participat la o serie de proiecte UE și OMS, precum și misiuni TAIEX în Croația, Ucraina și Turcia.