Home Programul de Stagii 2024

Programul de Stagii 2024

REGULAMENTUL PROGRAMULUI DE STAGII

CRITERII DE ELIGIBILITATE

  • Cetățenia Republicii Moldova;
  • Înmatriculat/ă la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova sau din străinătate, ciclul I (licență) sau ciclul II (masterat), sau absolvent/ă recent al unei instituții de învățământ superior;
  • Limita de vârstă este de 30 ani, la momentul aplicării la Program;
  • Cunoașterea fluentă a limbii române;
  • Cunoașterea avansată a limbii engleze (cel puțin nivelul B2);
  • Implicare activă în activități extracurriculare, poziție civică activă;
  • Rezultate academice bune (pe baza mediei aplicațiilor primite);
  • Motivație pentru o carieră în serviciul public în Republica Moldova.

DURATA ȘI PLASAREA

Durata stagiului este de două luni, 24 iunie – 23 august 2024.

Stagiarii vor fi plasați în instituții publice de nivel central, cu titlu indicativ, în cele în care activează un Înalt Consilier UE. Stagiarii pot fi, de asemenea, alocați instituțiilor fără un Înalt Consilier UE desemnat, dar fiind sub mentoratul unui Înalt Consilier UE, în cazul în care există un interes confirmat din partea instituției și relevanță pentru sectoarele de intervenție ale Înaltului Consilier UE și/sau pentru subiectele clusterelor de negociere UE – RM.

Stagiarii vor fi îndrumați în activitățile lor zilnice de către un Înalt Consilier UE și de personalul instituției gazdă. La finalul Programului de stagii, personalul instituției gazdă va prezenta un raport de evaluare în care va aprecia performanțele stagiarilor.

Stagiul este conceput ca o activitate cu normă întreagă, cu o implicare de 8 ore/zi, cu prezență fizică. Participarea cu normă parțială la Program nu este acceptată.

SUBIECTE ALE PROGRAMULUI DE STAGII

Programul de stagii se axează pe subiecte referitoare la relațiile dintre UE și Republica Moldova, și anume, procesul de integrare al Moldovei în UE.

Având în vedere statutul recent de țară candidată, ediția din 2024 a Programului va aborda subiecte privind negocierile de aderare.

BURSE

Bursele de stagiu vor fi oferite unui număr maxim de 90 de stagiari. De asemenea, în cazul în care există un număr mai mare de potențiali stagiari și un interes și o disponibilitate confirmată din partea instituțiilor gazdă, se pot acorda stagii fără costuri.

Bursa lunară constituie 200 de euro brut și se plătește în lei la cursul de schimb INFOREURO din luna de plată (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/procedures-guidelines-tenders/information-contractors-and-beneficiaries/exchange-rate-inforeuro_ro). Din această sumă vor fi deduse taxe în conformitate cu legislația în vigoare.

Bursa va fi plătită cu condiția implicării cu normă întreagă în Programul de stagii, dovedită printr-o fișă de pontaj completată cu o scurtă descriere a activităților, semnată de către stagiar și Înaltul Consilier UE (mentor) corespunzător. Bursa pentru cea de-a doua lună se va plăti pe baza unei fișe de pontaj însoțită de un Raport final.

DEPUNEREA DOSARELOR

Înscrierea la Programul de stagii se va face prin depunerea electronică a CV-ului și a scrisorii de motivație la adresa de email stagii@eu-advisers.md. Dosarele depuse după termenul limită de 15 mai 2024 și/sau dosarele incomplete nu vor fi luate în considerare.

SELECȚIE

Selecția se va face în mai multe etape.

Prima etapă va include un proces de preselecție prin care se verifică dacă dosarele depuse sunt complete și corespund cerințelor stabilite în „CRITERII DE ELIGIBILITATE”. Preselecția se va desfășura imediat după termenul limită de depunere a dosarelor, în perioada (cu caracter orientativ) 15-22 mai. Candidații vor fi considerați preselecționați dacă îndeplinesc toate cerințele de eligibilitate și au depus CV-ul și scrisoarea de motivație. Dosarele incomplete vor fi respinse.

A doua etapă a procesului de selecție va include un interviu cu membrii Comisiei de selecție, format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene, Guvernului și Misiunii Înalților Consilieri UE. Interviurile vor fi susținute în limba română și engleză și vor fi axate pe subiecte referitoare la integrarea în UE. Candidații invitați vor fi rugați să semneze formularul GDPR. Calendarul orientativ pentru etapa de interviuri este 27 – 31 mai. Interviurile vor fi organizate, în principal, cu prezență fizică, dar pot avea loc și online. Membrii Comisiei de selecție vor completa un Chestionar de evaluare, marcând în grilă aprecierea lor asupra unor aspecte, precum fluența în limba engleză, abilitățile de prezentare, motivația, cunoștințe despre relațiile UE – RM, cunoștințe despre aspecte politice, economice și sociale etc.

Pe baza rezultatelor interviurilor, se va întocmi un clasament al candidaților, începând cu punctajul cel mai mare. Până la 90 de candidați, cei mai bine clasați, pot fi acceptați în program. Alternativ, membrii Comisiei de selecție pot conveni asupra unui punctaj minim considerat de trecere, iar numărul de stagiari selectați va fi determinat de cei care ating punctajul minim.

ALOCAREA ÎN CADRUL INSTITUȚIILOR GAZDĂ

Comisia de selecție va repartiza participanții selectați la diferite instituții gazdă, pe baza pregătirii lor academice (și profesionale), în funcție de disponibilitatea posturilor de stagiu în instituția gazdă și a mentorului (mentorilor). Comisia de selecție nu poate garanta că stagiarul va fi repartizat la o anumită instituție/sector, dar va face tot posibilul pentru a efectua repartizările „cel mai potrivit”, ținând cont de profilul stagiarilor și de nevoile instituțiilor gazdă.

După repartizarea la o anumită instituție, stagiarii pot fi implicați în activitățile unei alte instituții, coordonate de un Înalt Consilier UE, în cazul în care există interes din partea stagiarului și disponibilitatea unui mentor (mentori) în cadrul acesteia din urmă, și cu condiția transmiterii unei notificări scrise către personalul proiectului.

ACTIVITĂȚI

Stagiarii vor desfășura activitățile solicitate de către mentorul (mentorii) lor referitoare la responsabilitățile instituției gazdă. Stagiarii nu pot fi implicați în activități care nu sunt conexe cu domeniul de responsabilitate al instituției gazdă.

Stagiarii vor fi implicați în activități comune cu alți stagiari participanți la Program, organizate de instituțiile beneficiare și/sau de proiect, cum ar fi mese rotunde, conferințe, dezbateri etc. Participarea la astfel de activități comune este obligatorie și este considerată parte a Programului de stagii.

CONTRACTE

Stagiarii vor semna un contract de stagiu în cadrul proiectului „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”. În vederea semnării contractului, stagiarii vor prezenta o copie a actului de identitate și a diplomei/situației academice.

VEZI MAI MULT

PLĂȚI

Pentru a primi bursa lunară, stagiarii vor avea un cont bancar valid în Republica Moldova, în moneda națională. Stagiarii vor prezenta datele bancare împreună cu contractul semnat la începutul Programului de stagii.

RAPORTAREA

Stagiarii vor completa fișe de pontaj lunare, descriind pe scurt activitățile lor zilnice, și vor aduce originalele acestor fișe de pontaj, semnate de aceștia și contrasemnate de mentorii lor, la biroul proiectului în ultima zi a fiecărei luni de stagiu.

La sfârșitul perioadei de stagiu, stagiarii vor completa un Raport final, în care vor descrie experiența lor generală și vor include feedback cu privire la aspectele pozitive și negative ale acesteia, precum și sugestii de îmbunătățire a sectorului în care au efectuat stagiul.

VEZI MAI PUȚIN

CALENDAR

Ediția 2024 a Programului de Stagii se va desfășura conform următorului program:

1 mai – 15 mai – depunerea dosarelor

15 mai – 24 mai – preselecția candidaților

27 mai – 31 mai – interviuri cu candidații preselectați

3 iunie – 7 iunie – întocmirea clasamentului și luarea deciziilor de acceptare a candidaților în cadrul Programului și de repartizare a acestora către instituții

10 iunie – 14 iunie – notificarea candidaților selectați

17 iunie – 21 iunie – semnarea contractelor

24 iunie – începutul Programului de stagii

23 august – încheierea Programului de stagii, înmânarea diplomelor, ceremonia festivă

Datele pot fi ușor ajustate în funcție de circumstanțele care ar putea apărea.

CERTIFICARE

După finalizarea cu succes a două luni de stagiu și depunerea unui Raport final, stagiarii vor primi un Certificat care atestă participarea la Program.

BENEFICII

În urma evaluării cu succes de către mentorul instituției beneficiare, absolvenții Programului vor putea  primi următoarele facilități la intrarea în serviciul public: angajare fără concurs și fără perioadă de probă (în subdiviziunea instituției în care au efectuat stagiul), dacă mai trec cel puțin o lună în programul de stagiu al Guvernului (adică au în total trei luni de stagiu). Mecanismul detaliat al prestațiilor este descris în Legea nr. 123 din 2023 cu privire la stagiile plătite în serviciul public. Beneficiile sunt condiționate de îndeplinirea întocmai a condițiilor stipulate în legislația națională.

VIZIBILITATE

Candidații și participanții selectați, prin depunerea dosarelor, sunt de acord să fie prezentați în materiale referitoare la Programul de stagii: comunicate de presă, postări pe rețelele sociale, fotografii și videoclipuri, interviuri etc.