Începând de astăzi, 7 septembrie, Gabriela Scutea se alătură echipei Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova, în funcția de Consilier pentru justiție și procuratură.

Gabriela Scutea este fostul procuror general al României, ocupând această funcție din februarie 2020 până în februarie 2023. Anterior ea a ocupat funcții de nivel înalt la Ministerul Justiției (Secretar de Stat) și Ministerul Afacerilor Externe (ministru consilier – Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției în relațiile cu UE), precum și funcții de conducere la nivel înalt în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Doamna Scutea va oferi consiliere Ministerului Justiției și Procuraturii Generale.

Odată cu noul Înalt Consilier în domeniul justiției și procuraturii, numărul celor care activează în prezent în Republica Moldova a ajuns la 11: în domeniile coordonarea reformelor, afaceri diplomatice și UE, afaceri de securitate internă, coordonare strategică și afaceri europene, mediu și tranziție verde , reforma administrației publice locale, educație și cercetare, anticorupție, energie, politică vamală și fiscală. Misiunea actuală a început în ianuarie 2023 și va dura până în ianuarie 2025.