Membrii Comitetului de coordonare al Misiunii Înalților Consilieri UE s-au reunit pentru prima dată în noua fază a proiectului, pe 23 mai, pentru a discuta despre perioada de inițiere a acestuia, situația actuală și acțiunile prioritare pentru perioada imediat următoare.

Întâlnirea a fost co-prezidată de Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Artur Mija, Secretarul General al Guvernului. Oficialii s-au referit la caracterul unic al proiectului – acesta fiind o sursă de expertiză europeană de nivel înalt pusă la dispoziția autorităților moldovenești în vederea accelerarii implementării reformelor pe calea spre aderarea la UE.

Membrii Comitetului de coordonare au fost familiarizați cu Raportul de inițiere al proiectului, fiind evidențiate principalele activități implementate în acea perioadă.

Activitățile principale din perioada de inițiere s-au concentrat pe: angajarea consilierilor la nivel înalt din UE (în prezent, 10 consilieri activează în țară); stabilirea unei Facilități de suport tehnic (un instrument de expertiză pe termen scurt și mediu pentru a răspunde nevoilor urgente ale instituțiilor beneficiare); conceptualizarea Programului de Stagii (o nouă componentă a proiectului, oferind posibilitatea tinerilor să desfășoare stagii de practică în instituții de stat fiind mentorați de către Înalții Consilieri UE); Comunicarea și vizibilitatea formând parte integrantă a tuturor activităților proiectului (în perioada de Inițiere, a fost dezvoltată și lansată o nouă pagină web a proiectului, iar platforma de social media a fost actualizată și promovată în continuare).

În urma discuțiilor în plen, Raportul de inițiere al proiectului a fost aprobat în unanimitate.

NB: Proiectul are o perioadă de implementare de doi ani: din 2 ianuarie 2023 până la 1 ianuarie 2025. Obiectivul general este de a sprijini autoritățile moldovenești în implementarea agendei de reformă și, în special, în dezvoltarea capacităților necesare implementării  Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și asistență în procesul de negociere a aderării la UE, în urma avizului pozitiv al Comisiei Europene și a concluziilor ulterioare ale Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat. Instituțiile beneficiare ale proiectului în prezent includ Oficiul Prim-ministrului, Cancelaria de Stat, Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal.