Cel de-al doilea Raport național de evaluare a riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului a fost prezentat oficial autorităților relevante și părților interesate în cadrul unui eveniment de lansare astăzi, 8 aprilie, organizat în comun de Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și de Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene.

Evenimentul a reunit peste 50 de reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, instituțiilor de aplicare a legii, partenerilor internaționali de dezvoltare, organizațiilor de afaceri și societății civile. Scopul evenimentului a fost prezentarea amenințărilor și vulnerabilităților regimului național de combatere a spălării banilor/combaterea finanțării terorismului și familiarizarea participanților cu conținutul documentului, în special aspectele legate de nivelul de risc al fiecărui sector evaluat – bancar, asigurări, unități de schimb valutar, imobiliare, organizații de credit nebancare, afaceri și profesii nefinanciare (notari, contabili, avocați).

Exercițiul de evaluare a durat doi ani și a fost realizat la nivel de țară, în baza prevederilor Legii nr. 308/2017 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Raportul este rezultatul unui proces de cooperare între 18 instituții (entități de supraveghere, instituții de drept, ramura judiciară și de urmărire penală), sub coordonarea Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului Republicii Moldova. Acesta va constitui baza pentru îmbunătățirile Planului național de acțiuni privind combaterea spălării banilor. Exercițiul a fost susținut de trei dintre Înalți Consilieri UE, care lucrează în cadrul Misiunii finanțate de Uniunea Europeană.