Banca Națională a Moldovei (BNM) împreună cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, organizează o sesiune de instruire pentru sectorul asigurărilor, dedicată evaluării cerințelor cantitative conform reglementărilor europene.

Evenimentul este axat pe implementarea normelor Solvabilitate II, care stabilesc cerințe aplicabile societăților de asigurare și de reasigurare din UE, cu scopul de a garanta protecția adecvată a deținătorilor de polițe și a beneficiarilor.

În deschiderea evenimentului, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a subliniat importanța aplicării complete a directivelor UE în contextul integrării europene a Moldovei. „Pentru sectorul asigurărilor, aceasta înseamnă nu doar alinierea la standardele europene, ci și consolidarea rezilienței și stabilității financiare într-un mediu de afaceri solid. Acest sector trebuie să fie funcțional, iar participanții la această piață trebuie să fie protejați”, a subliniat Anca Dragu.

La rândul său, viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra, a adăugat: „Este esențial să ne asigurăm că societățile de asigurare sunt pregătite pentru a implementa cerințele cantitative ale Directivei Solvabilitate II și pentru a face față schimbărilor inevitabile ale cadrului normativ și economic, odată cu avansarea procesului de integrare europeană”.

De asemenea, Înaltul Consilier UE pe domeniul serviciilor financiare, Nicolae Grigore, a evidențiat faptul că aplicarea riguroasă a cerințelor Solvabilitate II va contribui la protecția consumatorilor și la stabilitatea financiară a companiilor de asigurări, facilitând integrarea în piața unică europeană și deschizând noi oportunități de cooperare și dezvoltare pentru Republica Moldova. Inaltul Consilier UE a subliniat importanța aplicării unor principii similare de prudență de către toate companiile de asigurări, pentru a asigura o capitalizare adecvată în raport cu riscurile la care acestea sunt expuse, chiar și în cele mai dificile condiții economice. Totodată, a subliniat necesitatea implementării unor standarde mai stricte de guvernanță corporativă, precum și a unor cerințe de transparență și raportare mai complexe, conform cerintelor Solvabilitate II.

La sesiunea de instruire participă peste 50 de reprezentanți ai BNM și ai sectorului de asigurări. Participanții vor fi instruiți timp de opt zile, în perioada 28 august – 6 septembrie 2024, de doi experți din România, care vor oferi sprijinul necesar sectorului asigurărilor din Moldova în evaluarea gradului de pregătire pentru implementarea cerințelor Solvabilitate II.