Peste 50 de profesioniști din instituțiile de urmărire penală și cele fiscale au participat astăzi la seminarul interinstituțional „Introducere în domeniul blockchain și on-chain”, organizat de Misiunea Înalților Consilieri UE. Seminarul a fost deschis de către procurorul general interimar Ion Munteanu, directorul Serviciului pentru Prevenire și Combaterea Spălării Banilor Daniel Marius Staicu și managerul de programe al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Irina Cruceru.

Participanții au învățat cum să folosească capacitățile blockchain pentru a detecta frauda criptomonedei și spălarea banilor în țările ermegente. Trainerii, Vlad Mercori și Matei Vârsta, printre alte subiecte, s-au concentrat pe schimburile centralizate și descentralizate, importanța reglementărilor pentru prevenirea fraudei și spălării banilor, impactul investigațiilor blockchain în cazurile de corupție, ținând cont de fiabilitatea probelor obținute prin investigații blockchain.

Evenimentul a fost organizat în urma evaluării posibilității de a obține rezultate mai rapide pentru investigațiile financiare prin acțiuni coordonate ale instituțiilor din Republica Moldova, pentru care dezvoltarea competențelor practice în acest domeniu va constitui un pas semnificativ în progresul în investigațiile speciale și în cele din urmă, să îmbunătățească istoricul anchetelor penale și al sentințelor.