Sute de studenți moldoveni care își desfășoară studiile în străinătate au urmărit transmisiunea live a campaniei de informare a Programului de Stagii – o inițiativă comună a Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene. De program pot beneficia studenții din ultimul an de studii, masteranzi și tineri absolvenți, interesați să înceapă o carieră în serviciul public. Stagiarii, care vor lucra cot la cot cu funcționarii publici și vor fi îndrumați de Înalții Consilieri UE, vor primi, pe o durată de două luni, o bursă – Programul fiind finanțat integral de Uniunea Europeană.

Evenimentul de astăzi a prezentat experiențele de carieră ale viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Managerului de Programe în cadrul Delegației Uniunii Europene și Înaltului Consilier UE pentru reforma administrației publice locale. Potrivit vicepremierului, „Republica Moldova trece printr-o perioadă plină de oportunități: avem nevoie de oameni motivați să se alăture echipei guvernamentale și îi încurajez pe tineri să vină și să contribuie la aducerea țării noastre în familia europeană.”

Procesul de selecție al Programului este foarte competitiv: după procedura de aplicare, care constă dintr-un CV și scrisoare de motivare, candidații selectați fiind intervievați de un Comitet de Selecție din care fac parte oficiali guvernamentali și ai Uniunii Europene. În perioada iunie-august, finaliștii vor petrece două luni în instituții de stat precum Oficiul Prim-ministrului, Cancelaria de Stat, ministerele și agențiile de resort, precum și Administrația Prezidențială.

Campania de conștientizare a Programului de Stagii va continua în Academia de Studii Economice pe 23 mai.

Mai multe detalii despre Program sunt disponibile aici. Termenul limită de depunere a dosarelor este 4 iunie 2023.

Ediția pilot de anul trecut a Programului a inclus 47 de stagiari, dintre care unii și-au început deja cariera în serviciul public.