Doi noi consilieri UE – în domeniile afacerilor diplomatice și europene și, respectiv, coordonării reformelor, – și-au început recent mandatul în Republica Moldova. Cu membrii recenti ai echipei, numărul total de Înalți Consilieri UE care în prezent activează în țară este de paisprezece.

Înaltul Consilierul UE pentru afaceri diplomatice și europene, Jan Tombinski, va oferi consiliere Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomat de carieră, dl Tombinski a fost anterior șef al Delegației UE la Sfântul Scaun/ONU, ambasador, reprezentant permanent al Poloniei pe lângă UE, ambasador al Poloniei în Franța și a deținut, de asemenea, mai multe funcții de conducere în Ministerul polonez al Afacerilor Externe. Domnul Tombinski va acorda asistență Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru consolidarea mecanismelor de coordonare internă, sprijinind consolidarea unei abordări proactive în promovarea priorităților politicii externe a Republicii Moldova pe arenele europene și internaționale. Consilierul la nivel înalt va contribui la sporirea eficienței serviciului diplomatic, la consolidarea în continuare a relațiilor externe ale Republicii Moldova și la promovarea parteneriatului cu UE.

Înaltul Consilier UE pentru coordonarea reformelor, Dragoș Ciuparu, își va oferi sfaturile Primului-ministru. Cea mai recentă funcție a domnului Ciuparu a fost cea de secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România; anterior a deținut mai multe funcții în sectorul academic, post de consilier în cadrul Administrației Prezidențiale Române și, de asemenea, misiuni internaționale în Kosovo și Moldova. Misiunea domnului Ciuparu va presupune consiliere strategică acordată prim-ministrului privind planificarea, dezvoltarea și coordonarea politicilor, consolidarea capacității administrației publice centrale de a efectua reforme și de a monitoriza implementarea acestora pentru a îmbunătăți calitatea guvernării și a promova procesul de integrare europeană. Consilierul va sprijini coordonarea interinstituțională, pentru a asigura sinergia și complementaritatea acțiunilor din diferite sectoare și pentru a maximiza progresul reformelor.

Pe lângă domeniile menționate mai sus, Înalții Consilieri care actualmente activează în țară oferă consultanță în următoarele sectoare: lupta contra spălării banilor și recuperarea bunurilor infracționale, anticorupție, măsuri de consolidare a încrederii, politică vamală și fiscală (mobilizarea veniturilor interne), educație și cercetare, energie, servicii financiare, tranziție verde, afaceri de securitate internă, justiție și procuratură, reforma administrației publice locale, inclusiv descentralizare și fuziune voluntară, coordonare strategică și afaceri europene.

default name
default name