O nouă Strategie de comunicare a Serviciului Vamal, însoțită de plan de acțiuni, a fost prezentată publicului larg astăzi, 11 octombrie. Strategia a fost elaborată cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul proiectului “Misiunea Înalților Consilieri UE”, cu scopul principal de a a stabili un cadru clar de interacțiune atât internă, cât și externă, dar și de a identifica canalele și instrumentele potrivite în acest sens.

La evenimentul de lansare a Strategiei, Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a subliniat rolul important al comunicării pentru autoritatea vamală, cu scopul ulterior de facilitare a comerțului, crearea unui climat favorabil pentru afaceri, și asigurarea transparenței în activitățile realizate.

La rândul său, Vasile Plămădeală, consilier pe probleme de comerț din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat parteneriatul stabil de care se bucură Republica Moldova și Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere, drept urmare UE fiind principalul partener comercial al țării noastre. O comunicare promptă, deschisă, a autorității vamale este esențială în facilitarea comerțului, iar UE de-a lungul timpului a sprijinit eforturile de modernizare a instituției.

Printre obiectivele Strategiei de Comunicare a Serviciului Vamal se enumără dezvoltarea și implementarea canalelor de comunicare interne și externe; dezvoltarea și implementarea unui flux de informații bidirecționale, evidențiind rolul Serviciul Vamal și comunicând rezultatele activității acestuia într-o manieră pe înțelesul și conform așteptărilor publicului-țintă; dezvoltarea încrederii societății și a politicului în Serviciul Vamal ca o entitate importantă, orientată spre prestarea unor servicii publice de înaltă calitate, profesionistă, de încredere și imparțială, care își îndeplinește misiunea eficient și empatic față de persoanele interesate.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, asociațiilor de producători, autorităților publice, mass-media.