Prioritățile și progresele guvernării de la Chișinău au fost discutate vineri, 13 septembrie, de Prim-ministrul Maia Sandu, miniștri, secretari de stat și consilieri din oficiul prim-ministrului, și Înalții Consilieri ai Uniunii Europene, cu participarea Ambasadorului UE la Chișinău Peter Michalko.
Țara noastră beneficiază în prezent de consiliere în domeniile anticorupție, prevenire și combatere a spălării banilor, vamal și politici fiscale, energie, afaceri interne și poliție, măsuri de promovare a încrederii, managementul finanțelor publice, siguranța alimentelor și mediu.
Premierul Maia Sandu a enumerat domeniile prioritare de reforme ale Guvernului, accentuând că cel al justiției și anti-corupție sunt prioritatea majoră în acest sens și că, în prezent, cabinetul de miniștri depune toate eforturile în asigurarea integrității instituțiilor din subordinea Guvernului, dar și independenței celor care nu se află în subordinea acestuia.
Ambasadorul Michalko a menționat Raportul publicat ieri de către UE care prezintă progresele Republicii Moldova în punerea în aplicare a reformelor esențiale ce au drept scop redresarea standardelor democratice și buna guvernare, astfel încât cetățenii să beneficieze pe deplin de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE. Uniunea Europeana ‘apreciază faptul că există voință politică și deschidere în implementarea proiectelor importante pentru țară, în special în domeniul luptei împotriva corupției și a spălării banilor.’
La rândul lor, Înalții Consilieri ai UE au trecut în revistă starea de lucruri în sectoarele în care activează, dar și au prezentat un șir de propuneri ce se impun pentru accelerarea reformelor în sectoarele cheie ale Acordului de Asociere.
Premierul Maia Sandu a mulțumit partenerilor europeni pentru asistența acordată, menționând că „Avem foarte mult de lucru pentru a consolida capacitățile instituțiilor de stat ca acestea să lucreze în interes public, pentru a reface imaginea Republicii Moldova pentru partenerii internaționali și investitori, dar și încrederea cetățenilor în propria țară.”
Șefa Executivului a accentuat deschiderea sa față de propunerile echipei Înalților Consilieri: „Dumneavoastră sunteți foarte valoroși și vrem să învățăm din experiența voastră. Vă rog, de fiecare dată când aveți ceva important de comunicat, să mă anunțați. Intrați pe ușa mea, eu voi fi acolo să vă aud” a menționat Maia Sandu.
Notă: Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene este o echipă de experți seniori din statele-membre ale UE ce are drept scop acordarea asistenței Guvernului în implementarea agendei sale de reforme și, în mod special, în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și de a asigura următoarele acțiuni post-liberalizare a regimului de vize.