O delegație a Ministerului Mediului, împreună cu Înaltul Consilier UE în domeniul tranziției verzi, Justina Grigaravičienė, au efectuat o vizită de studiu în perioada 16-20 mai 2022, în Lituania, pentru a se familiariza cu cele mai bune practici ale statelor membre ale UE în domeniul gestionării deșeurilor, în conformitate cu standardele de mediu ale UE.

Miniștrii Mediului din Republica Moldova și din Republica Lituania, Iuliana Cantaragiu și Simonas Gentvilas au discutat despre agenda de mediu a UE, provocările și oportunitățile de abordare a schimbărilor climatice și alte probleme de mediu importante, colaborarea și schimbul de bune practici între țări pentru a sprijini Republica Moldova în îndeplinirea angajamentelor sale în cadrul Acordului de Asociere.

Delegația Republicii Moldova s-a familiarizat cu sistemul lituanian de garanție pentru ambalajele de băuturi, care este considerat unul dintre cele mai bune din Uniunea Europeană, ajutând Lituania să aibă cea mai mare rată de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi din UE – peste 90 de procente.

În timpul vizitei de studiu, delegația a vizitat, de asemenea, centrul regional de gestionare a deșeurilor municipale din districtul Alytus, pentru a se familiariza cu practicile de gestionare. Republica Moldova intenționează să dezvolte un sistem regional de gestionare a deșeurilor municipale.

Un alt obiectiv a fost instalația de coincinerare a deșeurilor municipale, una dintre cele mai noi din Uniunea Europeană, precum și o instalație de coincinerare a deșeurilor periculoase și un depozit de deșeuri periculoase. Aceasta a permis delegației moldovenești să exploreze practica „valorificării energetice a deșeurilor” și domeniul de gestionare a deșeurilor periculoase. Pe agenda vizitei de studiu s-au aflat, de asemenea, funcționarea și practicarea implementări schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

De asemenea, delegația Republicii Moldova s-a întâlnit cu o echipă de experți din cadrul Ministerului Mediului din Republica Lituania și a făcut schimb de experiență cu privire la transpunerea și implementarea acquis-ului UE relevant.

Vizita de studiu a fost organizată și finanțată de Instrumentul de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Comisiei Europene (TAIEX), în cooperare cu Agenția de gestionare a proiectelor de mediu din cadrul Ministerului Mediului din Republica Lituania.