47 de studenți, masteranzi și tineri absolvenți vor face stagii de practică, timp de două luni, în instituțiile publice, grație programului pilot de burse lansat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Bursierii au fost selectați în urma unui concurs riguros: proba dosarelor, urmată de interviuri cu Comisia de evaluare, formată din reprezentanți ai Delegației Uninii Europene și Guvernului Republicii Moldova. Tinerii își vor începe, de astăzi, stagiul în una din instituțiile statului – ministere, agenții din subordine, dar și Banca Națională, Serviciul Prevenirea și Cobaterea Spălării Banilor, Instituția Prezidențială.

Bursierii vor fi ghidați în activitatea lor zilnică de către Înalții Consilieri ai Uniunii Europene și vor munci cot la cot cu funcționarii publici. Scopul principal al programului este de a le oferi tinerilor oportunitatea să învețe, din prima sursă, ce presupune lucrul în serviciul public, dar și să obțină aptitudini ce le vor spori șansele de încadrare în câmpul muncii odată cu absolvirea studiilor.

La ședința introductivă de lansare a inițiativei pilot de burse au participat Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Jānis Mažeiks, care au salutat perseverența tinerilor.

Inițiativa a fost lansată în contextul Anului European al Tineretului 2022, pentru a încuraja participarea tinerilor în toate activitățile de ordin social, economic și administrativ.

Programul de burse este finanțat de către Uniunea Europeană.

Mai multe detalii despre programul de burse pot fi găsite la https://eu-advisers.md/page/internships-programme.