Membrii Comitetului de Coordonare a proiectului ‘Suport la implementarea Misiunii Înalților Consilieri UE 2019 – 2021’ s-au întrunit în prima sa ședință la data de 22 octombrie 2019 pentru a trece în revistă activitățile realizate în prima fază a proiectului și a aproba primul Raport Semestrial.
Ședința a fost co-prezidată de către Adrian Ermurachi, Secretar General adjunct al Guvernului și Marco Gemmer, șeful Secției Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pavlos Kollias, șeful de echipă a proiectului, a prezentat un sumar al activităților realizate în primul semestru al 2019 și situația curentă a Misiunii Înalților Consilieri; pe când membrii Comitetului de Coordonare – managementul senior al ministerelor și agențiilor de resort – și-au expus părerea privind colaborarea cu Înalții Consilieri UE, precum și au enumerat prioritățile pentru care este necesară expertiza și consilierea celor din urmă.

Ședința de asemenea a oferit posibilitate de a stabili pașii următori pentru etapele ulterioare de implementare a proiectului.

NB: Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene este un proiect finanțat de UE cu o durată de implementare de trei ani, care a început în ianuarie 2019. Obiectivul său principal este de a acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme; în speță, asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și de a asigura următoarele acțiuni post-liberalizare a regimului de vize. Înalții Consilieri UE sunt profesioniști seniori, calificați, cu experiență semnificativă în managementul politicilor publice și/sau conducerea autorităților publice de cel mai înalt nivel în statele member. La momentul actual, Misiunea Înalților Consilieri UE este formată din 9 consilieri în următoarele sectoare: anticorupție; afaceri interne și poliție; educație; energie; prevenirea și combaterea spălării banilor; măsuri de promovare a încrederii; reforma administrației publice locale, inclusiv descentralizarea și fuzionarea voluntară; servicii financiare; sectorul vamal și politica fiscală.

Instituțiile beneficiare includ: Oficiul Prim-ministrului, Cancelaria de Stat, Biroul Politici de Reintegrare, Banca Națională, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Serviciul Vamal.