Vizitatorii Orășelului European au aflat mai multe despre rezultatele tangibile ale implementării Acordului de Asociere UE – Republica Moldova în cadrul unor dezbateri publice organizate cu participarea Înalților Consilieri UE.

Subiectele abordate în timpul dezbaterilor au inclus educația, domeniul vamal, dezvoltarea regională, dezvoltarea rurală și agricultura, mediu și siguranța alimentelor. Înalții Consilieri UE, fiecare fiind expert de top din statele membre UE, au vorbit despre experiența lor nemijlocită în realizarea reformelor în țările de baștină, precum și despre rezultatele reformelor obținute în domeniile lor de expertiză de către instituțiile moldovenești din momentul intrării în vigoare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Despre modernizarea procesului educațional a vorbit Înaltul Consilier UE pe Educație, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România.
Importanța abordării aspectelor de mediu și schimbărilor climatice a fost adusă în discuție de Svetlana Zhekova, Înalt Consilier UE în domeniul mediului și fost ministru al Mediului din Bulgaria.

Consolidarea continuă a sectorului de siguranță a alimentelor pentru a asigura un sistem de control eficient spre beneficiul sănătății publice, a fost subiectul abordat de Zenonas Stanevicius, Înalt Consilier UE în domeniul siguranței alimentelor.

Snezhana Blagoeva, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii, a pus în discuție importanța politicilor eficiente de dezvoltare rurală pentru a dezvolta întreaga țară; pe când Matija Derk, Înalt Consilier în domeniul dezvoltării regionale a vorbit despre modalitățile de atragere a resurselor în regiuni pentru dezvoltarea cu succes a acestora.

Rosario De Blasio, Înalt Consilier UE în domeniul vamal, a abordat subiectul corupției în sistem și măsurile de eradicare a acesteia.

Participanții au avut posibilitatea să pună întrebări, subiectele abordate trezind interes sporit din partea publicului. Evenimentul a fost disponibil nu doar vizitatorilor Orășelului European, ci și telespectatorilor și internauților, fiind difuzat live.

Informație suplimentară

Misiunea Înalților Consilieri UE este un proiect finanțat de către UE. Perioada de implementare a acestuia este 2016 – 2018. Instituțiile beneficiare includ Oficiul Prim-ministrului, Parlamentul, Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Serviciul Vamal, Centrul Național Anticorupție, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Mediului.

Misiunea Înalților Consilieri UE este o echipă formată actualmente de 22 experți angajați în Republica Moldova cu obiectivul principal de a acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme, în speță, asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și de a asigura următoarele acțiuni post-liberalizare a regimului de vize.