Ultimele sesiuni ale campaniei de instruire pe scară largă a funcționarilor vamali cu privire la noul Cod Vamal, organizată în comun de Serviciul Vamal și Misiunea Înalților Consilieri UE s-au desfășurat în regiunea de Sud a țării, la 30 noiembrie, 19 și 21 decembrie. Aproximativ 200 de angajați ai Serviciului Vamal s-au adunat la Cahul în cadrul celor trei sesiuni de formare pentru a afla despre modificările, simplificările și noile proceduri care vor fi introduse la 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, al cărui obiectiv este standardizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.

Experții Serviciului Vamal care au participat la procesul de elaborare, ajustare și aliniere a noului Cod Vamal la Codul Vamal al Uniunii, au prezentat principalele prevederi, inovații și aplicații practice ale noii legislații vamale în domeniile: control vamal, decizii vamale, regimuri vamale inclusiv regimuri speciale, originea mărfurilor, certificarea mărfurilor, datoria vamală și garanțiile, precum și aplicarea lor in practică.

Campania de informare la nivel național pentru mediul de afaceri și personalul vamal a fost organizată și desfășurată de Serviciul Vamal și Misiunea Înalților Consilieri UE, în octombrie-decembrie 2023. În cadrul acestei inițiative, peste 550 de oameni de afaceri au participat la evenimentele campaniei de la Chișinău, Briceni, Bălți, Comrat, Cahul, Căușeni și Ungheni, iar peste 830 de vameși au fost instruiți în regiunile de Nord, Centru și Sud.