Astăzi, 4 mai, a fost lansată o nouă ediție a Programului de Stagii în instituțiile de stat, care are ca scop consolidarea capacităților tinerilor absolvenți, creșterea interesului acestora dar și sporirea șanselor de a începe o carieră în serviciul public. Ediția 2023 a fost concepută pentru a oferi șansa studenților motivați din ultimul an de studii, masteranzilor și proaspeților absolvenți de a petrece două luni într-un stagiu plătit în instituții de stat, fiind îndrumați de Înalții Consilieri UE și lucrând împreună cu funcționarii publici. Programul este finanțat integral de Uniunea Europeană.

Ceremonia de lansare a avut loc în Universitatea de Stat ‘B.P.Hasdeu’ din Cahul și a adunat peste 100 de studenți dornici să afle despre această oportunitate. În cadrul evenimentului, reprezentanți ai Guvernului, ai Delegației UE în Moldova și Înalții Consilieri UE au împărtășit experiențele sale profesionale și au răspuns întrebărilor potențialilor stagiari.

Procesul de selecție al Programului este extrem de competitiv: după procedura de depunere a dosarului, compus dintr-un CV și o scrisoare de motivare, candidații selectați vor fi intervievați de o Comisie de Selecție compusă din oficiali guvernamentali și europeni, iar finaliștii vor fi înscriși în programul de două luni. Pe parcursul lunii iunie-august, stagiarii selectați vor petrece două luni întregi în instituții de stat între care Oficiul Primului Ministru, Cancelaria de Stat, ministere și agenții de resort, precum și Administrația Prezidențială.

Campania de conștientizare a Programului de Stagii va continua la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți pe 11 mai, la Universitatea de Stat din Moldova pe 16 mai și la Academia de Studii Economice pe 23 mai. Un eveniment special va fi organizat în format online pentru studenții moldoveni care își urmează studiile în străinătate și pentru cei care nu pot participa la evenimentele din universități.

Pentru mai multe detalii despre Program, precum și pentru înscrierea la evenimentul de prezentare online, vă rugăm să contactați Misiunea Înalților Consilieri UE la info@eu-advisers.md.

Ediția pilot de anul trecut a Programului a inclus 47 de stagiari, dintre care unii și-au început deja cariera în serviciul public.

Mai multe poze sunt disponibile în Galerie