Campania de informare a Programului de stagii, după ce a acoperit sudul și nordul țării, a ajuns în capitală – astăzi, 16 mai 2023, peste 100 de studenți s-au adunat în Sala Senatului Universității de Stat din Moldova, interesați să afle detalii despre oportunitate, dar și să se informeze din prima sursă despre experiențele de carieră ale prim-ministrului, a șefei Secției operațiuni a Delegației Uniunii Europene, precum și a Înaltului Consilier UE pentru coordonarea reformelor.

Stagiarii care vor fi selectați pentru a se înscrie în program vor avea posibilitatea de a lucra timp de două luni în instituții publice centrale, cot la cot cu funcționari publici și îndrumați de Îalții Consilieri ai Uniunii Europene. Ediția din acest an se axează pe subiectele clusterelor de negociere ale UE: Fundamentale, Piețe Interne, Competitivitate și Creștere Incluzivă, Agenda verde și conectivitate durabilă, Resurse, agricultură și coeziune, Relații externe.

Premierul Dorin Recean a declarat: „Vă invit să acceptați această provocare, să vă înscrieți la programul de stagii și să alegeți o carieră în serviciul public. Obiectivul nostru este să construim un sector public competitiv, de aceea vă îndemn să fiți ambițioși și să contribuiți, alături de noi, la procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. ”

La rândul ei, Magdalena Mueller-Uri a remarcat că, după 21 ani în serviciul public, încă mai este “fascinată de ceea ce face” și încurajează și tinerii să profite de această oportunitate în speranța că vor descoperi importanța muncii în folosul cetățenilor și vor dori să facă parte dintr-un sistem complex cum este administrația publică.

Programul de stagii este o inițiativă comună a Guvernului Republicii Moldova și Uniunii Europene, care oferă stagii de practică plătite în instituțiile statului studenților din ultimul an al ciclului I de studii, masteranzilor și absolvenților, cu scopul de a le spori șansele de a începe o carieră în serviciul public. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului, precedenta fiind absolvită de 47 de stagiari, unii dintre care sunt deja angajați în serviciul public din țară.

Campania de conștientizare a Programului va continua mâine, 17 mai, cu un eveniment online pentru studenții moldoveni care își urmează studiile în străinătate și pentru cei care nu pot participa la evenimentele din universități; iar pe 23 mai, la Academia de Studii Economice. Transmisia live poate fi urmărită aici, iar mai multe detalii despre Program – cerințele sale, criteriile de selecție și procedura de aplicare pot fi găsite aici.

Mai multe poze de la eveniment sunt disponibile în Galerie