Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o primă ședință de lucru cu echipa Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, cu participarea Ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Prioritățile Guvernului, ce derivă din angajamentele asumate în Acordul de Asociere UE – Republica Moldova, au constituit subiectul principal al întrunirii.

În debutul ședinței, Prim-ministra Natalia Gavrilița a reconfirmat determinarea Guvernului pe care îl conduce de a continua a parcursului european și, în context, a apreciat sprijinul oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova, prin programele de dezvoltare pe care le finanțează, inclusiv expertiza și asistența tehnică acordată în scopul întăririi capacității administrative în țara noastră.

La rândul său, Ambasadorul Mazeiks a menționat că Misiunea Înalților Consilieri UE este un mecanism important de cooperare între UE și Republica Moldova și a încurajat instituțiile publice să utilizeze la capacitate maximă expertiza pusă la dispoziție. „Uniunea Europeană este gata să ofere sprijin Guvernului pentru strategii pe termen lung, dar și pentru a livra rezultate imediate, care să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova,” a menționat oficialul.

În prezent, Republica Moldova beneficiază de suportul a doisprezece Înalți Consilieri ai Uniunii Europene, în domenii precum: lupta anticorupție si contra spălării banilor, recuperarea bunurilor infracționale; educație; energie; tranziția verde; justiție și procuratură; măsuri de promovare a încrederii; reforma administrației publice locale, inclusiv descentralizarea și fuzionarea voluntară; servicii financiare; politica vamală și fiscală, coordonare strategică și afaceri europene, securitate și afaceri interne.
Fiecare consilier a trecut în revistă situatia actuala în sectoarele în care activează, și a prezentat propuneri concrete pentru accelerarea reformelor în sectoarele cheie ale Acordului de Asociere.

Șefa Executivului si-a exprimat deschiderea față de propunerile echipei Înalților Consilieri, exprimând gratitudine pentru suportul continuu acordat țării noastre de către Uniunea Europeană, inclusiv prin acest instrument valoros de expertiză la nivel inalt.

Notă: Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene este o echipă de experți seniori din statele-membre ale UE ce are drept scop acordarea asistenței Guvernului în implementarea agendei sale de reforme și, în mod special, în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și de a asigura următoarele acțiuni post-liberalizare a regimului de vize.