Aproximativ 30 de participanți – studenți ai Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova – s-au adunat la 8 decembrie 2021, pentru a discuta despre ce este nevoie pentru a fi un judecător bun, în lumina viitoarei reforme a sectorului justiției în Republica Moldova. Masa rotundă a fost organizată în comun de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM) și proiectul finanțat de UE „Sprijin pentru implementarea Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”.

Evenimentul a avut drept scop creșterea înțelegerii conceptului de independență a justiției și promovarea înțelegerii integrității în rândul viitorilor judecători și părților interesate din sectorul justiției.

Iulian Rusu, secretar de stat al Ministerului Justiției, a povestit despre experiența sa în calitate de student al Facultății de Drept, încurajând tinerii absolvenți să aplice pentru cariere în sectorul public: „Ne-am pornit într-o călătorie foarte ambițioasă de reformare a sectorului justiției și avem nevoie de „sânge tânăr” pe această cale. Au loc multe schimbări și este timpul potrivit să ne implicăm”, a subliniat oficialul.

La rândul său, decanul Facultății de Drept, Sergiu Brînză, a subliniat importanța unor astfel de discuții pentru viitorii actori ai sectorului de drept, exprimând recunoștința Uniunii Europene pentru sprijinul acordat în diverse inițiative de educație.

Înaltul Consilier al Uniunii Europene pentru justiție și procuratură, Satu Seppanen, s-a concentrat pe experiența ei de peste 20 de ani în calitate judecător: înainte de a se alătura Misiunii, ea a ocupat funcția de judecător atât în cauze civile, cât și penale în Finlanda.

Studenții, împărțiți în mai multe grupuri de lucru, au discutat care sunt, în opinia lor, atributele care fac un judecător bun, ținând cont de reforma sectorului justiției din Republica Moldova; iar apoi și-au împărtășit gândurile și constatările în prezentări. Ei s-au antrenat în discuții aprinse și au folosit evenimentul ca o oportunitate de a medita asupra calificărilor necesare pentru a fi judecător.

Cristina Gavriliuc, studentă în anul IV, consideră astfel de evenimente „foarte utile și binevenite”: „Încă din anul I studiem teoria a ceea ce înseamnă să fii judecător, dar este foarte interesant și util să discutăm și aspecte practice. Vorbitorul invitat a oferit perspective importante și a fost interesant să discutăm cu colegii ideile noastre în acest sens. Intenționez să-mi continui cariera aici, în Moldova, așa că împărtășirea gândurilor despre latura practică a sectorului justiției a fost cu siguranță de mare ajutor.”