O reuniune de lucru a reprezentanților Frontex, Înaltului Consilier UE pentru afaceri de securitate internă și membrilor Inspectoratului General de Poliție, Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal și PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale) pentru a discuta despre actualele și următoarele faze privind HUB-ul de securitate din Moldova a avut loc ieri, 3 august. Subiectele abordate au inclus securitatea frontierei Republicii Moldova, inclusiv prin prisma armelor de foc și traficului ilegal, investigații, managementul datelor și sprijinul pe care Frontex îl poate oferi Republicii Moldova pentru activitatea HUB-ului de securitate al UE și obiectivelor sale urgente.

Întâlnirea a oferit posibilitatea ca autoritățile moldovenești precum Inspectoratul de Poliție, Poliția de Frontieră, procurorii și specialiștii în investigații internaționale și naționale în trafic transfrontalier să aibă un schimb de experiență cu oficiali europeni. Colegii de la Frontex au evidențiat cunoștințele, instruirile și echipamentele pe care le pot furniza instituțiilor de aplicare a legii din Republica Moldova. Ideea cheie din spatele abordării de formare Frontex este crearea unei capacități de multiplicatori ai cunoștințelor la nivel național cu privire la securitatea managementului frontierei și, astfel, creșterea capacității de management de frontieră a autorităților moldovenești.

Întâlnirea a servit drept o portunitate de a reuni agențiile UE de aplicare a legii și autoritățile moldovenești pentru a depune effort în elaborarea unui plan privind modalitățile de creștere a securității frontierei moldovenești, prevenirea traficului ilegal, dar și consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.