În memoria doctorului habilitat în științe biologice Alexei Palancean, ilustru specialist în domeniul dendrologiei și silviculturii, a fost lansat, miercuri, 14 iulie curent, Scuarul „Alexei Palancean” în cadrul Rezervației Naturale „Codrii”. La ceremonia de inaugurare a participat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Valentina Țapeș împreună cu Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul tranziției verzi Justina Grigaraviciene, alături de directorul Agenției „Moldsilva” Dumitru Cojocaru și de alți reprezentanți ai mediului academic și sectorului forestier.

„Alexei Palancean este cercetătorul științific ce a înregistrat merite deosebite atât în țară, cât și peste hotare, fiind membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu. Este mentorul care a investit cunoștințe în zeci de generații, având un aport semnificativ în promovarea principiilor de conservare a biodiversităţii. Ne dorim ca acest scuar să aibă o contribuție deosebită în educarea ecologică a populației, prin schimbarea mentalității colective în raport cu mediul ambiant, întrucât protecția mediului a devenit o prioritate fundamentală pe agenda Guvernului și reprezintă un indice al culturii unui stat”, a menționat Valentina Țapeș.
Totodată, în cadrul evenimentului, s-a discutat despre organizarera Simpozionului Științific Internațional „Conservarea diversității biologice – o șansă pentru remedierea ecosistemelor”, consacrat aniversării a 50 ani de la fondarea Rezervației „Codrii”, fiind organizat un tur ghidat la muzeul Naturii, ce are funcții de conservare, restaurare şi prezentarea colecţiilor pentru publicul larg.

Ulterior oficialii au mers la Rezervația științifică „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni, pentru a discuta cu administrația despre activitățile de cercetare din cadrul ecosistemului natural, fiind explorate și instrumentele de promovare a ecoturismului, în scopul valorificării resurselor naturale și culturale existente în arealul rezervației. Părțile au analizat posibiliatea dezvoltării infratsructurii, pentru a facilita accesul la obiectivele naturale și antropice, precum și pentru a extinde posibilitățile de agrement pentru atragerea turiștilor.

“Biodiversitatea este un pilon al naturii. Este necesar să se ia măsuri pentru protejarea florei și faunei, care depind doar de deciziile umane. În fiecare zi ne confruntăm cu dovezi ale schimbărilor climatice, care afectează în mod direct atât viața noastră, cât și natura. Riscul de a pierde fagi și alte specii, de a denatura ecosistemele este foarte mare. Fără îndoială este importantă menținerea eficientă a ariilor protejate ca instrument de protejare a biodiversității, aplicarea deciziilor inteligente în ceea ce privește climatul și biodiversitatea, împreună cu acțiuni comune către redresarea ecologică și transformarea provocărilor în oportunități fără a pierde capitalul natural”, a menționat Justina Grigaraviciene.