Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko și echipa Înalților Consilieri UE au avut o primă ședință de lucru cu Președintele Maia Sandu și cabinetul său astăzi, 6 februarie. Principalul subiect de pe agendă a fost starea de lucruri în sectoarele de intervenție a Înalților Consiilieri și prioritățile de cooperare în acest sens.

Ambasadorul UE Peter Michalko a menționat că “Înalții Consilieri UE reprezintă o componentă valoroasă a sprijinului UE oferit țării și noi sperăm că Președinția, de asemenea, va beneficia de expertiza acestora. Încurajăm includerea mai multor părți interesate în dialogul despre politici pentru a facilita un sprijin larg și implementarea eficientă a acestuia.”

Președintele Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru faptul că „prin acest proiect, de mai mulți ani vine în ajutorul instituțiilor noastre, contribuind la fortificarea capacităților acestora și la realizarea reformelor din țara noastră. Totodată, am convenit să menținem un dialog activ, pentru o abordare consolidată a problemelor sectoriale”, a declarat pe finalul ședinței Maia Sandu.
La rândul lor, Înalții Consilieri UE care actualmente activează în Republica Moldova – în domeniile prevenirea și combaterea spălării banilor și recuperarea bunurilor infracționale, anticorupție, măsuri de promovare a încrederii, educație și cercetare, energie, servicii financiare, justiție și procuratură, reforma administrației publice locale – au enumerat principalele aspecte ce merită a fi luate în considerare în sectoarele respective, precum și sugestii de acțiuni necesare pentru a accelera reformele.

Întrevederea a avut loc în contextul elaborării Programului Indicativ Multianual (PIM) 2021 – 2027 pentru Republica Moldova, care reprezintă principalul document de programare ce definește prioritățile sectoriale de dezvoltare pentru următorii șapte ani. Misiunea de formulare a PIM a avut loc mai devreme săptămâna aceasta, fiind precedată de vizita oficială a Președintelui Sandu la Bruxelles unde aceasta s-a întâlnit cu oficialii de cel mai înalt rang ai Uniunii Europene.