Raportul Final şi a Planul de Acţiuni privind reducerea riscurilor de spălare a banilor şi finanţării terorismului au fost oficial prezentate părților interesate în cadrul unui eveniment de lansare la data de 20 octombrie, organizat cu coordonarea Înaltului Consilier UE în domeniul luptei contra spălării banilor Igoris Krzeckovskis. Scopul evenimentului, la care au participat peste 50 reprezentanți ai Guvernului, misiunilor diplomatice, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, organizațiilor internaționale, instituțiilor de forță și asociațiilor profesionale, a fost de prezenta rezultatele finale ale procesului de evaluare, a pune în evidenţă pericolele şi vulnerabilităţile regimului naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului (PCSBFT), a familiariza participanţii cu prevederile conţinutului documentelor şi de a crea foaia de parcurs pentru îndepărtarea neajunsurilor de ordin legal şi instituţional ce ţin de prevederile privind PCSBFT.

Procesul de evaluare a fost demarat de Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar planul de acţiuni va fi folosit pentru implementarea celei de-a 4 Directivă UE în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, cât şi cele mai importante standarde internaţionale în acest domeniu.

Evaluarea Naţională a riscurilor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului a fost exercitată cu ajutorul metodologiei şi prin cooperarea cu experţii Băncii Mondiale. Întreaga procedură de evaluare a riscurilor a fost îndeplinită de 15 instituţii, coordonatorul principal al activităţii fiind Serviciul de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție. Evaluarea Naţională a Riscurilor s-a desfășurat în perioada octombrie 2015- februarie 2017.