Janis Jankovskis

902

Țară: Letonia
Domeniu: managementul finanțelor publice
Instituția: Ministerul Finanțelor

Experiența sa internațională de consultanță se întinde pe aproximativ 20 de ani, timp în care a jucat un rol esențial în ghidarea reformelor de management al finanțelor publice (MFP) în diferite țări, precum Albania, Kosovo, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ucraina, Macedonia de Nord și mai multe țări din Asia Centrală și țările caucaziene.

Janis se mândrește cu o experiență vastă în analiza MFP, consiliere în materie de politici și suport pentru consolidarea capacității guvernului și ministerelor majore de resort. Competențele sale acoperă o gamă largă de domenii, de la efectuarea evaluării MFP și analize de deficit până la formularea și implementarea strategiilor și foilor de parcurs naționale MFP.

După ce a condus și a participat la 17 programe de asistență tehnică pentru sprijinirea ministerelor de finanțe și a entităților guvernamentale, Janis a fost o figură cheie în implementarea planificării bugetare și pregătirea reformelor bugetare pe termen mediu. Rolurile sale de conducere în țări precum Kosovo, Turkmenistan, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Tadjikistan și Ucraina subliniază angajamentul său de a promova managementul financiar public eficient.

În plus, Janis a fost implicat activ în șapte programe majore de reformă a MFP finanțate de către UE, demonstrând competența și înțelegerea sa aprofundată a regulilor și procedurilor UE, inclusiv a sprijinului bugetar. Experiența sa vastă include, de asemenea, abordarea problemelor MFP din regiune în contextul alinierii la UE, sprijinind țări precum Kosovo, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Ucraina și țara sa de origine, Letonia.